Економісти розповіли, як змінилися ціни на олів’є за останній рік

В Україні крім середньостатистичного “індексу борщу” існує також “індекс олів’є”, який підраховують напередодні Нового року і порівнюють, наскільки відрізняються ціни на популярний святковий салат. Як змінилися ціни до кінця 2019 року, пише РБК-Україна.

Так, у грудні 2019 року 2 кг салату олів’є буде коштувати 119 гривень, що на 21 гривню менше, ніж було наприкінці 2018 року.

Національний науковий центр “Інститут аграрної економіки” підрахував, що 3 кг салату в цьому році обійдеться в 140 гривень, що на 8% більше, ніж у минулому (129 гривень).

Розрахунок на 3 кг салату:

  • Ковбаса 0,5 кг – 58,5 гривень
  • Зелений горошок 0,5 кг – 27 гривень
  • 6 яєць – 13,39 гривень
  • 180 г майонезу – 10,8 гривень
  • Солоні огірки, картопля, морква, цибуля – 30,4 гривень.

У цілому ж делікатеси для новорічного столу, за підрахунками ННЦ, потягнуть 1784 гривні. Крім олів’є, у список увійшли “Оселедець під шубою”, м’ясна нарізка з салямі, копченостей, курячі і свинячі битки, сир, овочі, фрукти, хліб, шампанське та безалкогольні напої.

Найдорожчий олів’є вийшов за даними сайту “Мінфін” – він виріс на 8,5%, з 156,7 гривень до 170,04 гривень. В їх рецепт салату входить: 0,5 кг вареної молочної ковбаси, 300 г картоплі, 100 г моркви, 400 г зеленого горошку, 200 г консервованих огірків, 200 г свіжих огірків, 4 яйця, 350 г майонезу.

В середньому за рік ціна улюбленої новорічної страви зросла на 7%, що набагато менше, ніж за попередні роки. Раніше “індекс олів’є” за рік зростав в середньому на 15-20%.

ЗАЛИШТЕ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть свій коментар!
Введіть своє ім'я тут